Очертава  се промяна в плановета на ЕС за забрана на

...
Очертава  се промяна в плановета на ЕС за забрана на
Коментари Харесай

Има надежда за продажбите на нови коли с ДВГ след 2035 година

Очертава  се смяна в плановета на Европейски Съюз за възбрана на продажбите на нови коли с с мотори с вътрешно горене (ДВГ).

Европейската комисия е изготвила проект, допускащ продажбите на нови коли с ДВГ, задвижвани посредством климатично неутрални синтетични горива. Това значи, че след 2035-а в Европейски Съюз ще могат да се продават и коли с бензинови и дизелови мотори, стига да употребяват екологични горива.

Проектопредложението предлага основаването на нов вид категория транспортни средства, включваща коли, които могат да работят само с въглеродно неутрални горива.

Подобни коли ще би трябвало да употребяват системи, които биха им попречили да се движат на разнообразни горива, написа още в проектопредложението. Това ще включва система, която да предотвратява запалването на автомобила, в случай, че в него е заредено гориво, което не е синтетично и неутрално във връзка с нездравословните излъчвания.

В момента цената на литър синтетично гориво е към 5 евро за литър, само че експертите уверята, че тя ще паадне двойно при увеличение на производството.

Синтетичните горива се създават посредством синтезиране на уловени излъчвания на CO2 и водород, създаден благодарение на възобновима електрическа енергия. И тези екогорива отделят CO2 във въздуха, когато изгарят в мотор с вътрешно горене и излизат от ауспуха. Тези излъчвания обаче са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което ги прави въглеродно неутрални, заяви " 24 часа ".

Може би най-големият последовател на синтетичните еко горива е Porsche. Съзнавайки, че няма такава електрическа кола, която да размени почтено икони като Porsche 911, немският производител от години работи върху създаването на софтуерно и финансово устойчиви технологии за произвеждане на екологичен бензин.

От години Порше сътрудничи със Siemens, само че и с други реномирани компании в консорциума ENAP. Наскоро стартира да действа заводът на HIF Global в Чили, в чието разширение Porsche реши да влага още 75 милиона $ единствено тази година. Заводът ще създава към 130 000 литра синтетично гориво още тази година.

През предходната година BMW влага в компанията Prometheus Fuels. Баварците увериха, че с времето тази компания ще съумее да пласира синтетично гориво на цената на елементарния бензин.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР